Oyun Tarihçesi: Donkey Kong

Read Time4 Minutes, 35 Seconds

1977’de Star Wars ve 1978’de Space Invaders’ın piyasaya çıkması, hızlı bir şekilde art arda ateşlenen iki kültürel akıllı bomba gibiydi. “Uzayda Savaş” çok popüler bir temaydı, iki yıl boyunca arcade oyunlarına bu konu hükmetti! Asteroids, Galaxian, Moon Cresta, Phoenix ve Tempest o dönemde – hatta şimdi bile -, uzay gemilerinden bıkana kadar oynayabileceğiniz harika oyunlardı.

Pacman’ın 1980 senesindeki başarısı nedeniyle, Frogger, Lady Bug ve tabii ki Donkey Kong gibi “karakter bazlı” oyunlar piyasaya çıkmaya başladı.

Donkey Kong, hiç şüphesiz, video oyunları tarihindeki en çok bilinen karakterler listesinin başlarında yer alır. Bu inanılmaz arcade klasiği, Nintendo tarafından 9 Temmuz 1981’de Japonya’da ve birkaç hafta sonra ABD’de piyasaya sürüldü.

Shigeru Miyamoto bu oyunu tasarlarken bir aşk üçgeni üzerine inşa etmek istedi. Bu üçgen, bir kahraman, bir kötü adam ve sıkıntı içindeki güzel bir kadından oluşuyordu. Miyamoto’nun oyun için kullandığı birçok edebi fikirden biri, bu klasik karakter kurulumunu kullanmak idi. Bir diğeri ise kötü adamın ilk sahneye çıkışıydı.

James Bond filmlerinde, kötü adamı ilk gördüğümüz an önemlidir. Genelde karakterlere ne kadar “kötü” olduklarını gösterme şansı tanınır ve 007’nin görevinin onları yenmek olduğunu biliriz. Donkey Kong’da da, “kötü adamı” ilk görüşümüzde (bizi kızdırmak için) başroldeki kızı iskelenin tepesine taşıyor, (gücünü göstermek için) kirişleri büküyor, sonra (bizimle alay etmek için) kötü bir kahkaha atıyor. Buradan sonra görev gayet net. Kızı kurtar!

Kötü adam iş başında

Hikaye:

Jumpman (o zamanlar henüz adı Mario değil) kız arkadaşını (Pauline, oyun piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra karaktere bu isim verildi) klasik bir film olan King Kong’dan ilham alan büyük bir gorilden kurtarma görevinde.

Goril kızı bir şantiyenin tepesine götürür ve Mario tepeye doğru ilerlerken kirişleri sallar ve aşağı merdivenlerden geçen variller fırlatır. Donkey Kong, bugün içim devrimsel gibi gözükmese de, daha sonraları kategorik olarak “platform oyunu” denilen oyunların ilkleri arasındaydı.

Öykü benzeri başka bir öğe de, birden fazla sahnenin / seviyenin oluşuydu. Space Invaders gibi bir oyunda, “hikayenin ilerleyişi” yok, her seviye birbirinin aynı görünüyor. Ancak, Jumpman(Mario) Donkey Kong’da bir seviyeyi tamamlarsa, oyuncuya gerçek bir ilerleme hissi veren yeni bir seviyeye geçer.

Macera başlıyor

Oyunun ilk 3 seviyesi, gorilin Pauline’i yeniden ele geçirilmesi ve kaçmasıyla sona eriyor. Yine, Bond filmlerinden örnek verirsek, 007 yakalanabilir, ancak bir şekilde kaçmayı başararak heyecanı arttırır. Seyirci, Bond’un eninde sonunda kötü adamla yüzleşeceğini ve onu adalete teslim edeceğini bilir.

Nintendo, Donkey Kong’dan önce altı tane arcade oyunu yayınladı. Bunlardan beşi Space Invaders formülündeki klonları veya türevleriydi. Miyamoto’nun aşk üçgeni, Nintendo’nun ve tüm endüstrinin, erken dönem uzay takıntısının ötesinde bir yerlere evrilmesine yardımcı oldu.

Eğer satın almayı düşünürseniz bir Donkey Kong Game&Watch eBay’de – şimdilik – yaklaşık 100 ABD Doları civarında bulunabiliyor. Tabii ki, esas keyifli olan gerçek bir Donkey Kong kabininde oynamaktır. Ancak bu kabinleri artık Türkiye’de bulmak hiç kolay değil. Bulabilirseniz de muhtemelen ciddi bir tadilat gereksinimi olacaktır ve size 1.000 ABD doların üstüne malolacaktır.

Oynanış:

Mario’yu metal kirişler üzerinde soldan sağa hareket ettirmek için joystick’i kullanın. Merdivenlerle kirişler arasında yukarı veya aşağı hareket ettirmek için ise joystick’i yukarı veya aşağı doğru itin. Yuvarlanan engellerden kaçmak, ya da onları kırmakta kullanabileceğiniz çekiç gibi faydalı nesneleri toplamak için zıplama düğmesini kullanın. Oyun her seviyede bir parça daha zorlaşıyor ama oyunun nihai amacı yukarıya tırmanarak Pauline’i kurtarmaktır. Bıkmadan defalarca bunu başardığınızda mutlu bir son sizi bekliyor.

Mutlu son

Oyun:

Donkey Kong’un şaşırtıcı başarısı, akla gelebilecek her platforma bağlantı noktaları olmasında saklıdır. 80’lerde oyun oynayan hemen hemen herkes bu oyunun bir versiyonunu oynamıştır. Oyunun ileri tarihli yeni sürümleri, devam hikayesi ve yan hikayelerle geniş bir kataloğa sahip olması, bu oyunun tarihte ne kadar etkili ve önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

Şu anda canınız çektiyse aşağıdaki adresten tarayıcı sürümünü oynayabilirsiniz:
http://www.freekong.org/

Tarihçe:

Burada, Donkey Kong’un devamı veya yan hikayeleri olan bazı oyunların bir listesi:

  • Donkey Kong Jr. (1982)
  • Mario Brothers (1983)
  • Donkey Kong Country (1994)
  • Diddy Kong Racing (1997)

Mario karakterinin ilk burada ortaya çıktığını göz önüne alırsak, Donkey Kong’dan takip eden tüm Mario oyunlarına doğru düz bir çizgi çizebilirsiniz.

İpucu:

Çekicin kullanılması, varilleri yok etmenize izin verir. Ancak, aynı zamanda merdivenleri tırmanmanızı da önler. Bu nedenle, seviyeler arasında hareket ederken göz önünde bulundurmanız gereken bedeller / avantajlar dengesine dikkat edin.

Donkey Kong’u o zamanlar Arcade makinasında oynama şansı bulmuş muydunuz? En sevdiğiniz Donkey Kong oyunu veya türevi hangisidir?

0 0

About Post Author

0 %
Happy
0 %
Sad
0 %
Excited
0 %
Angry
0 %
Surprise

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Tarihçe: Amstrad CPC 464

Aradan uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen, aklınıza gelince CPC 464’ünüzü neden özlediğinizi hiç düşündünüz mü? Çünkü o sadece sahip olduğunuz ilk bilgisayarınız olmasından öte hayatınızın da ayrılmaz bir parçası olmuştu. Birisi çıkıp, “Commodore 64’mü? Sinclair Spectrum ZX’mi? Daha iyi bir bilgisayardı?” dediğinde gülümseyerek, “Hiç birisi, çünkü CPC 464 ikisinden de […]